Санкції проти Росії можна послабити після введення на Донбас миротворців ООН з повноцінним мандатом, - Андерс Фог Расмуссен

Санкції проти Росії можна послабити після введення на Донбас миротворців ООН з повноцінним мандатом, - Андерс Фог Расмуссен
16 September 2017

Партнери України можуть послабити санкції проти Росії після введення на Донбас миротворців ООН з повноцінним мандатом, заявляє засновник Rasmussen Global, 12-й Генеральний секретар НАТО (2009-2014), прем’єр-міністр Данії (2001-2009) Андерс Фог Расмуссен на 14-тій Щорічній зустрічі Ялтинської Європейської Стратегії (YES), організованій Фондом Віктора Пінчука.

«Якщо Росія прийме те, що я сказав, - а саме надання миротворчій місії ООН чіткого мандату з повним контролем українсько-російського кордону та покриттям всієї території для захисту населення, то Росії може бути наданий «пряник» у вигляді зняття певних санкцій», - сказав він.

Андерс Фог Расмуссен висловив думку, що Росія була вимушена озвучити пропозицію щодо миротворців через можливе надання Україні летального озброєння. Втім процес залучення миротворців, на думку колишнього Генарального секретаря НАТО, буде досить тривалим.

«Зараз ви будете мати справу з дуже тривалим процесом в Раді безпеки ООН. Аж до виборів реальних кроків не буде, до того часу потрібно тиснути на Росію. Не повинні відкидатись жодні варіанти, включно з наданням летальної зброї для України», - додав Андерс Фог Расмуссен.

У той же час голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров категорично відкинув варіант послаблення санкцій проти Росії до повного відновлення територіальної цілісності України, включно з поверненням Криму.

«Будь-які міркування про можливість зняття чи зменшення санкцій в залежності від того, як Росія буде поводити себе в східній Україні - це трагічна помилка для всіх нас. Ми маємо говорити в контексті однієї формули: відновлення територіальної цілісності України в межах її кордонів, включаючи АР Крим і місто Севастополь. Все інше – то формула Путіна, як вчергове обманути українців, залишивши Крим за собою», - зазначив Рефат Чубаров.

Онлайн-трансляція 14-ої Щорічної зустрічі YES буде проходити на сайті yes-ukraine.org, а також на веб-сайтах медіа-партнерів англійською та українською мовами.

Офіційний Twitter 14-ї Щорічної зустрічі YES – @yes_ukraine, хештег #YESUkraine2017

Back to news list
Jeffrey Sachs
Jeffrey Sachs
Professor, Director, Center for Sustainable Development, Columbia University, 16th YES Annual Meeting, 2019
«Societies have to spend most of their time looking forward.»